Schoolplein

Schoolschaken

FK schaaktoernooi Buitenpost

Het FK schaken voor basisscholen in Buitenpost zit er weer op.

In de zevende ronde troffen de Paedwizer en de Librije elkaar; het werd 2-2.

In de eindstand eindigde de Librije op een mooie derde plaats en de Paedwizer werd vlak daarachter vierde.

FK schaaktoernooi pcbs De Librije Gorredijk Buitenpost

schaaktoernooi Opsterland

schaaktoernooi Opsterland BHS

2014 ------------------------------------------------------

Sjouke Dijkstra en Klaas Peereboom* de nummers één van schakend Opsterland.

Gorredijk. Woensdagmiddag werd in “de Librije” het kampioenschap schaken voor basisschoolleerlingen uit Opsterland e.o. gehouden.
Sjouke Dijkstra werd de grote kampioen door alle zes partijen te winnen; hij mocht de wisselbeker mee naar huis nemen.
Harm Jan Kootstra en Ruurd de Jong*, uit groep 7/8 werden resp. tweede en derde met 5 uit 6.
Hessel*, Bowe*, Arjen*, Desy, Mark, Dimitri en Joey vielen ook nog in de prijzen.
Voor de schakers uit t/m groep 6 waren er aparte prijzen.
Klaas Peereboom* eindigde het hoogste met 4,5 uit 6.
Tweede en derde werden hier Hylke Merkus en Jesper Blaauw*.
Verder waren er nog prijzen voor Bartele, Melle (uit groep 3!), Tobias*, Johan*, Niek, Oscar en Marnick*.
De organisatoren kunnen, met 39 deelnemers, terugzien op een zeer geslaagd en sportief gespeeld toernooi.
*=leerling van de Librije

Opsterlands Schoolschaaktoernooi

Op woensdag 5 en 12 maart 2014 is het Opsterlands schoolschaak kampioenschap gehouden in de BHS. Vorig jaar was de Librije kampioen en dus was er een titel te verdedigen.
Er deden 11 kinderen mee aan het toernooi namens de Librije. Jesper, Jesse en Ian uit groep 5, Klaas, Finn, Tobias uit groep 6, Hessel, Hielke, Arjen uit groep 7 en Ruurd en Bowe uit groep 8. Na de eerste woensdag lag de Librije aan kop met 1 punt voorsprong op de Paedwizer uit Beetsterzwaag.
Helaas kreeg de Librije de laatste ronde een slechte loting, de 4 als bovenste geplaatste Librije spelers moesten tegen elkaar uitkomen zodat er niet het hoogste te halen aantal punten kon worden gehaald en er geen punten van de concurrent kon worden afgepakt.
De Paedwizer (23 punt) kon zich winnaar van Opsterland noemen, de Librije (20 pnt) werd tweede en de Trimbeets (19,5 pnt) derde. Al met al waren het twee leuke middagen waar de jongste spelers hun eerste echte wedstrijdervaring hebben opgedaan.
De spelers die het beste gespeeld hadden mochten naar het Fries scholen kampioenschap. Dit werd afgelopen zaterdag 15 maart in Buitenpost gespeeld.
Ruurd, Arjen, Bowe, Hielke en Hessel kwamen hiervoor in aanmerking. Er werden 6 wedstrijden gespeeld. Het team ging voortvarend van start met twee winstpartijen. Daarna moest het tegen aartsrivaal 'de Paedwizer'. Hier moesten ze hun eerste en laatste verlies incasseren van 3-1. Na nog een wedstrijd gelijkspel en twee maal winst werd de tweede plaats bereikt net achter de Peadwizer, derde werd 'Op e' hichte' uit Scharnegoutum.
De Paedwizer mag, net als de Librije vorig jaar, naar het Nederlands kampioenschap voor schoolteams in Leiderdorp. Het hele Libijre team met de ouders die reden vierden het mooie resultaat met een lekkere traktatie en de beker daarna mee naar Gorredijk.
Nu is het afwachten welke samenstelling het team volgend jaar krijgt als Ruurd en Bowe inmiddels naar de middelbare school zijn. Gelukkig geeft meester Johan de basis schaakcursus 'Opstapje 1' in groep 5.
Hij maakt steeds kinderen zo enthousiast voor het schaakspel dat ze verder gaan schaken bij de schaakvereniging in Beetsterzwaag op de woensdagavond van 18.45 tot 19.45 uur. Er wordt daar veel geleerd (tot stap 5) en veel partijtjes gespeeld. Kortom denk erover na of dat ook iets is voor jou of uw zoon of dochter.