(T)huiswerk

Ons beleid t.a.v. huiswerk is dat we daar heel terughoudend in zijn. Kinderen leren erg veel van (buiten) spelen en het is geen goed idee om de schooldag al te zeer te verlengen met veel huiswerk. Kinderen hebben al weinig vrije tijd waarin ze zich ook zelf ontwikkelen.

Toch is er bij veel ouders wel behoefte aan een vorm van huiswerk waarbij ze hun kind kunnen helpen om op school goede resultaten te boeken. Heel begrijpelijk en prima, maar dat hoeven niet persé boeken en werkbladen van school te zijn. Hieronder enkele tips om spelenderwijs zaken te oefenen.

Verder is er de mogelijkheid om met aantrekkelijke software deels tegemoet te komen aan de vraag van ouders. Natuurlijk wel waken voor een al te schoolse aanpak van de hier aan te besteden tijd. Sinds kort hebben we het pakket Ambrasoft in school aangeschaft en dit pakket heeft ook een thuisversie die ouders zelf kunnen bestellen op onderstaand internetadres.

Kleuters leren lezen en schrijven?

Veel kleuters willen thuis al leren lezen en schrijven en daar is niets mis mee. Het is daarbij wel van groot belang om een aantal zaken goed te begeleiden zodat ze zich geen verkeerde zaken aanleren die later weer moeilijk zijn af te leren op school. Download het informatieblad lezen-taal-schrijven voor kleuters.

Handige tips voor U

Tien tips over thuis rekenen

Tien tips over social media op school en thuis

Meer tips en informatie op de website www.ouders.net de site van de organisatie Ouders&coo waar we als school lid van zijn.

AmbraSoft
programma voor thuis.

(T)huiswerktips

• Samen een boek (voor)lezen is goed voor het oefenen van technisch lezen. Kies een boek dat echt aanspreekt, dat vraagt om uit gelezen te worden en geniet er samen van. Dus geen verplichting, dat bederft het leesplezier en de leesmotivatie.
  • Ook heel motiverend is het gezellig samen, maar dan elk je eigen boek, lezen. Vertel eens over wat je leest en praat daar samen over. Goed voorbeeld doet goed volgen.
  • Automatiseren bij rekenen is goed te oefenen door allerlei gezinsspelletjes te spelen. Met twee dobbelstenen automatiseer je als spelend de plus sommen tot twaalf, maar doe eens gek en speel ook eens met 3 dobbelstenen.
  • Kent u het 24 game, waarbij je met 4 getallen onder de tien steeds op het getal 24 moet zien uit te komen? Je moet verplicht alle cijfers één keer gebruiken. Heel leuk om te doen en je rekent je lam bij sommige combinaties. Heb je het spel niet, maak het gewoon zelf en gooi bijvoorbeeld 4 keer met een dobbel steen om de getallen te bepalen en probeer er achter te komen welke combinaties echt niet kunnen en bedenk daarvoor een regel.
  • Zelf een spel maken kan ook een heel leerzaam proces zijn. Bedenk bijvoorbeeld een soort ganzenspel over een heel ander thema en verbaas je over de leuke mogelijkheden. Als je rekenen wilt oefenen stop je dat er gewoon in, maar taalspelletjes kunnen even goed.